Amennyiben Ön Egyesületünk javára kíván rendelkezni adója 1 %-áról, akkor a 2020. évi adóbevallás részeként kapott
"Rendelkező nyilatkozat a befizetett adó egy százalékáról" űrlapon a kedvezményezett adószáma kódkockákba Egyesületünk alábbi adószámát:
19815895-2-43
szíveskedjen beírni. Az ilyen módon kitöltött adóbevallással elérheti, hogy adója 1%-át az OPAKFI kapja meg.

Palatinus József (1945-2021)

Életének 76. évében 2021.szeptember 16-án rövid betegség után elhunyt Palatinus József „sztereóképész”, a 3D technika megszállott, több mint fél évszázadon keresztüli fáradhatatlan, lelkes hazai művelője. Még diákkorában ejtette rabul a sztereó képtechnika varázslatos világa, aminek rejtelmeit kezdetben autodidakta módon, munka mellett sajátította el, mígnem 1995-ben az OPAKFI Sztereo-képtechnika tanfolyam sikeres elvégzésével lett immár a térhatású felvételek és technikák professzionális szakértője.

PJ 0001 2A legendás Kandó Kálmán technikum elvégzése után a Finommechanikai Vállalat hiradástechnikusaként dolgozott, majd metróvezető lett, onnan is ment nyugdíjba, mint azok főnöke. De szakmai pályáját végig meghatározta a sztereófényképezés, aminek többi professzionális hobbija, a barlangászás és túrázás közben is rendszeresen hódolt.

Szoros barátság fűzte Bálint Istvánhoz, a ’30-as években egyedülálló forgótárcsás 3D filmfelvevő és vetítőrendszer kifejlesztőjéhez, a sztereó-képtechnika „varázslójához”, akinek útmutatása alapján Palatinus József megépítette saját szinkrontárcsás 3D diavetítő készülékét, látványos vetítések főszereplőjét, saját barlangi és egyéb felvételeinek vetítőjét. Mivel gyári 3D fényképezőgépek csak korlátozottan voltak elérhetők, a hiányt saját készítésű sztereó fényképezőgépekkel pótolta, melyeket leleményes és kitartó, precíz munkával alkotott. A ’60-as évek óta készített fotói mintegy fél évszázad különleges 3D dokumentumaiként őrzik a megörökített pillanatokat, egy részük megtalálható a Fortepan gyűjteményben is. A baráti viszonynak köszönhetően készíthette el Bálint István munkásságának összefoglalóját a kecskeméti fotómúzeum ill. az OPAKFI számára, és Palatinus József közvetítői szerepének köszönhető, hogy a Bálint-féle muzeális, felbecsülhetetlen értékű vetítőberendezés nem kallódott el, hanem az örökösöktől a BME tulajdonába került, alkalmat teremtve arra, hogy 85 év után éppen 2020-ban  -nem kis részben aktív segítő közreműködésével- ismét működőképes állapotba kerüljön (OMI OPTIKA kft – BME).

Palatinus József a kor másik legendás 3D mesterével, az OPAKFI Sztereo Bizottság néhai vezetőjével, Hazai Lajossal is szakmai-baráti viszonyt ápolt, az ő támogatása is sokat jelentett a szakmai fejlődésében.

Hirtelen halála megakadályozta abban, hogy „Egy sztereókép-kedvelő emlékei” című visszatekintésének második részét befejezze, és úgyszintén hiányozni fog aktív segítsége a Bálint-féle felvevőberendezés életre keltésében. Hiányozni fog finom humora, mosolygós, végtelenül szerény, de a társasági összejöveteleket színesítő személyisége, a technika iránti alázata, precizitása és magas szintű műszaki tudása.

Optikai, Akusztikai, Film- és Színháztechnikai Tudományos Egyesület

Alapítva: 1933.

Elnök: Dr.Lupkovics Gábor
Főtitkár: Kvojka Ferenc
Tudományos Bizottsági elnök: Dr.Balogh Géza
Felügyelő Bizottsági elnök: Dr.Füredi Károly
Tagjai: Becsei Katalin, Urbin Ágnes

Közlemények

Itt tekinthetők meg az 1%-os adóhányad felhasználásáról szóló tájékoztatók, jelentések, mérlegek stb.

Tovább

Alapszabály

Az egyesület alapszabálya

Tovább

Jelentkezés

Online jelentkezés

tovább

Szakosztályok

Akusztikai szakosztály

Elnök: Mesterházy Beáta
Titkár: Alabárdos Zsuzsanna
Tagok: Balogh Géza, Borsi Gergely, Horváth Zoltán, Nagy Attila Balázs.

Audiovizuális szakosztály

Elnök: Képessy Bence
Tagok: Babiczky László, Borhi Károlyné

Optikai szakosztály

Elnök: Dr.Czitrovszky Aladár
Titkár: Antal Ákos
Tagok: Podmaniczky András, Abonyi Tamás, Lupkovics Gábor

Zaj- és rezgéscsökkentési szakosztály

Elnök: Muntag András
Titkár: Márkus Miklós
Tagok: Ropoliné Lázár Mária, Póta Ágnes, Kvojka Ferenc

Támogatóink