Amennyiben Ön Egyesületünk javára kíván rendelkezni adója 1 %-áról, akkor a 2020. évi adóbevallás részeként kapott
"Rendelkező nyilatkozat a befizetett adó egy százalékáról" űrlapon a kedvezményezett adószáma kódkockákba Egyesületünk alábbi adószámát:
19815895-2-43
szíveskedjen beírni. Az ilyen módon kitöltött adóbevallással elérheti, hogy adója 1%-át az OPAKFI kapja meg.

Palatinus József (1945-2021)

Életének 76. évében 2021.szeptember 16-án rövid betegség után elhunyt Palatinus József „sztereóképész”, a 3D technika megszállott, több mint fél évszázadon keresztüli fáradhatatlan, lelkes hazai művelője. Még diákkorában ejtette rabul a sztereó képtechnika varázslatos világa, aminek rejtelmeit kezdetben autodidakta módon, munka mellett sajátította el, mígnem 1995-ben az OPAKFI Sztereo-képtechnika tanfolyam sikeres elvégzésével lett immár a térhatású felvételek és technikák professzionális szakértője.

Kotschy András (1939-2021)

KOTSCHY ANDRÁS okleveles fizikus, vezető akusztikai tervező, szakértő, a Kotschy és Társai Kft. ügyvezetője 1939. július 4-én született Nagykőrösön.

Az ELTE fizikus szak elvégzése után 1963-tól 1993-ig az ÁÉTV, 1993. és 1994. között az UVATERV tervezője és szakértője volt, majd 1994-től 2001-ig az R&M Építő és Szigetelő Kft. Akusztikai Mérnöki Irodájának vezetője. 2001. óta tevékenységét saját cégében folytatta, amelynek fő profilja a terem- és épületakusztikai szakértés és tervezés, zaj- és rezgésvédelem, valamint az akusztikai és elektroakusztikai méréstechnika.

A Magyar Mérnöki Kamara tagja, az Akusztikai tagozat alapító tagja.
Az OPAKFI Akusztikai Szakosztálya (több cikluson át a Szakosztály vezetőségének), valamint a Zaj és rezgéscsökkentési Szakosztály tagja. Az INCE-USA tiszteletbeli tagja.

A magyar és angol nyelven publikált akusztikai kutatásai, tevékenységei közül kiemelkednek az objektív és szubjektív akusztikai mérések, értékelések; az iránydiffúziós mérések, értékelések; az új termek akusztikai tervezése számítógépes modellezéssel. Rendszeresen tartott előadásokat az Inter Noise konferenciákon és az OPAKFI zajcsökkentési szemináriumain.

Elhunyt Dr Buna Béla (1941-2021)

Életének 80. évében váratlanul elhunyt Dr Buna Béla okleveles közlekedési mérnök, okleveles villamosmérnök és okleveles környezetmérnök.

Dr Buna Béla alapító tagja az MMK-nak. Több tagozat munkájában is aktívan részt vett.  Ott volt az Akusztikai Tagozat megalapításánál is, annak oszlopos tagja maradt mindvégig.

Számos szakértői engedéllyel dolgozott, jól ötvözve úgy a közlekedési gépészmérnöki, mint a villamosmérnöki és környezetmérnöki ismereteit. Szakértői engedélyei:

SZÉS4 - Építmények épületfizikai szakértése, SZKV-1.1. - Hulladékgazdálkodási szakértő, SZÉM1 - Közlekedési építmények szakértése, SZKV-1.2. - Levegőtisztaság-védelem szakértő, SZKV-1.3. - Víz- és földtani közeg védelem szakértő, SZKV-1.4. - Zaj- és rezgésvédelem szakértő, G-D-V3 - Gépszerkezettan - zaj- és rezgésvizsgálat, zaj- és rezgéscsökkentés részszakterület (tanúsítvány).

Dr Buna Béla az a sokoldalú mérnök egyéniség volt, aki a diplomáit, szaktudását a gyakorlatban kamatoztatta. Engedélyeivel több társszakterületet összekapcsolva kiválóan tevékenykedett.

HECKENAST GÁBOR (1925-2018)

Az OPAKFI-nak 1951 óta tagja, tíz éven át elnöke 93 évesen elhunyt.

Elhunyt Kiss László

okleveles gépészmérnök, okleveles közgazda, akusztikus szakértő, a Magyar Rádió nyugalmazott műszaki főmunkatársa, a Magyar Rádió törzsgárdájának örökös tiszteletbeli tagja

Búcsú – elhunyt Dombi István, akusztikus

2016. szeptember 15-én, az ICA 2016. kongresszust követően, Chilében (Puerto Natales Nemzeti Park) egy barlang kijáratánál, kolléganője, Bite Pálné dr. Pálffy Mária szeme előtt összeesett és meghalt.

1944-ben született Debrecenben. A műszaki terület, villamosság iránti érdeklődése már kora ifjúságában kiderült. A Mechwart András Gépipari Technikumot kitüntetéssel végezte el. Egyenes út vezetett a Budapesti Műszaki Egyetem Villamosmérnöki kar Híradástechnika szakára, ahol 1970-ben kapott diplomát.

Elhunyt Dr. Illényi András

Életének 84. évében, 2016. május 28.-án elhunyt Dr. Illényi András a fizikai tudomány kandidátusa, az MTA köztestületi tagja, Kempelen Farkas-, Békésy György- és Pro Silentio- díjas fizikus, akusztikus, az MTA Békésy György Akusztikai Kutatólaboratórium Tudományos Igazgatója, majd vezetője és a BME TMIT tudományos főmunkatársa.

Optikai, Akusztikai, Film- és Színháztechnikai Tudományos Egyesület

Alapítva: 1933.

Elnök: Dr.Lupkovics Gábor
Főtitkár: Kvojka Ferenc
Tudományos Bizottsági elnök: Dr.Balogh Géza
Felügyelő Bizottsági elnök: Dr.Füredi Károly
Tagjai: Urbin Ágnes

Közlemények

Itt tekinthetők meg az 1%-os adóhányad felhasználásáról szóló tájékoztatók, jelentések, mérlegek stb.

Tovább

Alapszabály

Az egyesület alapszabálya

Tovább

Jelentkezés

Online jelentkezés

tovább

Szakosztályok

Akusztikai szakosztály

Elnök: Mesterházy Beáta
Titkár: Alabárdos Zsuzsanna
Tagok: Borsiné Arató Éva, Balogh Gáza, Kotschy András, Nagy Attila Balázs.

Audiovizuális szakosztály

Elnök Dr. Juhász Árpád
Titkár: Borhi Károlyné
Tagja: Duló Károly

Optikai szakosztály

Elnök: Dr.Czitrovszky Aladár
Titkár: Antal Ákos
Tagjai: Tőkés Szabolcs, Abonyi Tamás, Podmaniczky András, Urbin Ágnes

Zaj- és rezgéscsökkentési szakosztály

Elnök: Muntag András
Titkár: Márkus Miklós
Tagok: Kvojka Ferenc, Molnárné Póta Ágnes, Ropoliné Lázár Mária.

Támogatóink